Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Istoria fascinantă a Casei Memoriale Gheorghe Tăttărescu. Este singura reședință particulară în formă de han, păstrată încă de la începutul secolului al XIX-lea

Istoria fascinantă a Casei Memoriale Gheorghe Tăttărescu. Este singura reședință particulară în formă de han, păstrată încă de la începutul secolului al XIX-lea

De: Maria Iancu 06/08/2022 | 21:00
Istoria fascinantă a Casei Memoriale Gheorghe Tăttărescu. Este singura reședință particulară în formă de han, păstrată încă de la începutul secolului al XIX-lea

Casa Memorială Gheorghe Tăttărescu se află pe strada Domnița Anastasia, în apropiere de Centrul Vechi al Capitalei, fiind singura reședință particulară în formă de han din zonă, păstrată încă de la începutul secolului al XIX-lea. Clădirea a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice în anul 1954 și este cea mai veche casă memorială din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Aceasta include un bogat patrimoniu de pictură, grafică, artă decorativă, documente și piese de mobilier ce au aparținut atât artistului, cât și familiei acestuia.

Gheorghe Tăttărescu a fost, alături de Theodor Amann, întemeietorul Școlii Naționale de Arte Frumoase, iar operele sale plastice sunt prezentate în numeroase muzee și colecții, atât din țară, cât și din străinătate. El a fost, de asemenea, cel mai de seamă pictor religios din România. Lucrările sale se regăsesc în 58 de biserici, printre care Colțea, Zlătari, Sfântul Spiridon și Crețulescu.

Construcția inițială a casei a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea de  Dimitrie Popescu. Moștenitorul lui, colonelul Alecu Popescu, a vândut casa și întreg terenul pictorului Gheorghe Tăttărescu, în anul 1855, atunci când acesta s-a întors de la studii din Roma. Doi ani mai târziu, proprietatea a fost mărită cu patru stânjeni și cu patru palme de teren, din terenul lui Georgio Georgescu.

Singura reședință particulară în formă de han, păstrată încă de la începutul secolului al XIX-lea

Zugrav, profesor, fondator al Școlii Naționale de Arte Frumoase, nume de prim rang în pictura națională și în iconografie, Gherghe Tăttărescu și-a făcut din casă, atelier, dar și loc de reprezentare. Astfel, timp de trei ani, Tăttărescu a adoptat locuința conform dorințelor sale. El a mai construit camere și a realizat un atelier pentru pictură, acolo unde au fost găzduiți și unii dintre elevii săi. La terminarea lucrărilor de amenajare, Tăttărescu a înscris pe frontispiciul clădirii anul 1858 și inițialele G.T, înscrisuri care se pot vedea și astăzi, iar curtea a fost pavată cu bolovani de râu.

Cu toate acestea, corpul principal al clădirii are un etaj cu cinci camere, fiecare cu câte două ferestre spre stradă, un antreu mare spre curtea interioară și un salon. Accesul spre etaj, în corpul secundar se face pe o scară din stejar masiv, spre un al doilea etaj, care are ferestrele spre curtea interioară. În această zonă, pictorul și-a amenajat atelierul, care are trei ferestre mari și două camere destinate elevilor. Sub atelier se află trei camere și o bucătărie cu o cămară. În curte există și o scară care permite accesul la cerdac, bucătărie și spre camerele elevilor. Sub cerdac au fost amenajate camerele personalului casnic și o pivniță boltită, puțin adâncă.

Tăttărescu a locuit în această clădire timp de aproximativ 40 de ani, iar cu timpul, casa a devenit unul dintre punctele de interes din București pentru oamenii de cultură din acele vremuri. Atelierul și casa au fost locul de întâlnire al artiștilor Mișu Popp, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Karl Storck, Frederic Storck, Ion Georgescu, Constantin Esarcu și mulți alții.

CITEŞTE ŞI: PALATUL GHICA TEI, O FILĂ DE POVESTE DIN ISTORIA CAPITALEI

Peste drum de casa Tăttărescu se găsea fosta Casă Perdich, cea în care au locuit Mihai Eminescu și Matei Millo, Vasile Alecsandri, August Treboniu Laurian, Iuliu A. Zanne, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Pelimon, C.D. Aricescu și Ulysse de Marsillac, cel care a descris o vizită pe care i-a făcut-o lui Tăttărescu în anul 1870.

În anul 1951 însă, în urma unei donații venite din partea nepoatei pictorului, Georgeta Wertheimer, ansamblul a devenit un muzeu memorial pentru unchiul său. Muzeul memorial Gheorghe Tăttărescu este găzduit de casa în care a trăit și a creat, timp de patru decenii, pictorul Gheorghe Tăttărescu. La început, edificiul a purtat numele de „Casa Memorială Pictor Gheorghe Tăttărescu” și era un muzeu independent. Deschiderea oficială a muzeului a avut loc doi ani mai târziu, mai exact în 1953. Mult mai târziu, în 1970, casa a fost afiliată Muzeului de Artă al Municipiului București, care și-a schimbat numele în Muzeul Municipiului București. Atunci, muzeul organizat în casa lui Tăttărescu a primit numele de Muzeul Memorial Gheorghe Tăttărescu și a fost foarte cunoscut până în anul 1989, atunci când s-a închis și s-au realizat lucrări de renovare.

Muzeul a fost afectat și în urma cutremurului din 1977, și a fost închis o vreme pentru o serie de reparații, iar după 1993 a devenit depozit și pentru patrimoniul Pinacotecii Municipiului București.

O nouă procedură pentru consolidarea și restaurarea Muzeului Gheorghe Tăttărescu a fost inițiată încă din anul 2017. De atunci, colecția muzeului este depozitată în condiții optime într-un depozit al Muzeul Municipiului București. Chiar dacă muzeul este închis pentru public, patrimoniul este valorificat prin expoziții deschise la Palatul Șuțu. Aproximativ 1.300 de piese printre care lucrări de pictură, de grafică, de sculptură, artă decorativă, documente și cărți așteaptă să fie din nou expuse în Muzeul Gheorghe Tăttărescu, după lucrările de restaurare.

 

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe zi şi arată fabulos! Imaginile nud cu ea încă fac senzație
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Gogoși rapide cu iaurt. Sunt gata în doar câteva minute
Gogoși rapide cu iaurt. Sunt gata în doar câteva minute
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins pentru prima dată. Cămilele sunt bulversate
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins...
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
„Ești gravidă!”. Karmen, însărcinată pentru a doua oară? Fiica lui Adrian Minune a dezvăluit ce se întâmplă cu ea după divorț
„Ești gravidă!”. Karmen, însărcinată pentru a doua oară? Fiica lui Adrian Minune a dezvăluit ce...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în  baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a schimbat tematica în ultimul moment? „Mă simțeam ca o mireasă”
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere:
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
El este poliţistul de 21 de ani, care a murit chiar la ieşire din tură. Flavius s-a prăbuşit în baie.
El este poliţistul de 21 de ani, care a murit chiar la ieşire din tură....
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Top 4 ustensile electrice Parkside de la LIDL pentru meșteri pricepuți
Top 4 ustensile electrice Parkside de la LIDL pentru meșteri pricepuți
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de OPERAȚIILE ESTETICE...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de OPERAȚIILE ESTETICE...Pare altă femeie,...
Lidl aduce la raft, de sâmbătă, 9 noiembrie 2024, bunătățile pe care românii le adoră. Se vor vinde într-o clipită
Lidl aduce la raft, de sâmbătă, 9 noiembrie 2024, bunătățile pe care românii le adoră....
Amestecul care te scapă definitiv de musculițele din bucătărie. Se face din două produse care costă doar câțiva lei și se găsesc în orice magazin
Amestecul care te scapă definitiv de musculițele din bucătărie. Se face din două produse care...
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
Când apare Nintendo Switch 2? Consola va fi compatibilă cu jocurile pentru primul Switch
Când apare Nintendo Switch 2? Consola va fi compatibilă cu jocurile pentru primul Switch
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE....
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
Evită floarea în borcanele cu murături. Multe gospodine fac o mare greșeală
Evită floarea în borcanele cu murături. Multe gospodine fac o mare greșeală
„Taxa pe lene” impusă într-un oraș istoric din România. Impozite majorate cu până la 500%
„Taxa pe lene” impusă într-un oraș istoric din România. Impozite majorate cu până la 500%
Fosta noră a celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani a postat imagini provocatoare: M-ai avut de la bună ziua
Fosta noră a celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani a postat imagini...
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a...
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce spune despre asta soția artistului
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce...
Top 4 zodii cu noroc pe toate planurile în luna decembrie 2024. Bani, dragoste și bucurie în viețile lor
Top 4 zodii cu noroc pe toate planurile în luna decembrie 2024. Bani, dragoste și...
Orașul unde chiria este de două ori mai mare decât salariul minim. Se află într-o țară pe care românii adoră să o viziteze
Orașul unde chiria este de două ori mai mare decât salariul minim. Se află într-o...
Lavinia Pîrva a spus, în sfârșit, adevărul. De ce nu este activă în mediul online soția lui Ștefan Bănică Jr.: „Nu e perfectă viața mea”
Lavinia Pîrva a spus, în sfârșit, adevărul. De ce nu este activă în mediul online...
×